Sportoase_Banner_001


Denemarken en Indonesië heersen

De negende editie van de Yonex Belgian International zit er weer op maar wat voor editie was het!

In de kwalificaties bleek al dat we een ongelooflijk sterk deelnemersveld hadden en na de finales mogen we misschien wel stellen dat dit de beste editie ooit is geweest.

Blijkbaar dacht het publiek hier ook zo over want ruim voor aanvang van de eerste finale stond men al ongeduldig aan te schuiven om binnen te kunnen.

De eerste finale was het gemengd dubbel en werd betwist tussen de Denen Anders Skaarup Rasmussen/Lena Grebak en Jacco Arends/SElena Piek uit Nederland. Van Skaarup Rasmussen stellen dat hij een boerenjaar doormaakt is een understatement van jewelste. In het gemengd dubbel heeft hij dit jaar 19 wedstrijden gespeeld waarvan er 16 werden gewonnen. Samen met Lena Grebak won hij o.a. de Denmark International, Spanish Open en Finnish Open. De 24-jarige Deen zouden we later ook nog terug zien in het heren dubbel. De tegenstand kwam uit Nederland. Jacco Arends, een 22-jarige student psychologie en Selena Piek, een 21-jarige studente communicatiewetenschappen wonnen in 2010 als allereerste Nederlandse koppel ooit het EK Jeugd. Selena Piek wist vorig jaar hier nog het dames dubbel te winnen aan de zijde van Iris Tabeling. Continue reading…Dag 2 – De Belgen

Op de tweede dag van de Yonex Belgian International begonnen we met de hoofdtabel en de vraag of er Belgen konden doorstomen naar de kwartfinales.

Freek Golinski/Séverine Corvilain mochten voor ons land de spits afbijten tegen Anton Kaisti/Gabriela Stoeva maar kwamen nooit echt in de wedstrijd en verloren met 21-12/21-14.

Yuhan Tan had met Jan Fröhlich een niet onoverwinnelijke tegenstander en Yuhan begon ook heel goed, hierbij gesteund door het publiek. Met 21-16 werd de eerste set binnen gehaald. In de tweede set kwam Yuhan 10-6 achter maar wist dan vijf punten op rij te maken. Spijtig genoeg ging deze set toch nog verloren met 18-21 zodat een beslissende derde set moest uitmaken wie naar de tweede ronde mocht. In deze derde set wist Yuhan zijn niveau opnieuw op te krikken en won eenvoudig met 21-10. Continue reading…


Dag 2 – De niet-Belgen

Voor aanvang van het tornooi had ik voorspeld dat er enkele verrassingen zouden vallen maar voorlopig lijkt het nog mee te vallen.

In het heren enkel valt de uitschakeling van Scott Evans (7) tegen de jonge Deen Flemming Quach op. Ook het derde reekshoofd, Niluka Karunaratne uit Sri Lanka mag al de biezen pakken tegen de kwalificatiespeler Yu Hsien Lin (TPE). Dé grootste verrassing tot nog toe is misschien wel de uitschakeling van het tweede reekshoofd Ville Lang (FIN) tegen Anup Sridhar uit India met zware 21-10/21-11 cijfers. Ei zo na waren we ook het eerste reekshoofd Eric Pang uit Nederland kwijt. In de eerste ronde tegen Tzu Wei Wang (TPE) wist hij maar net overeind te blijven met 21-12/15-21/21-18.

Geen grote verrassingen bij het dames enkel al zijn we daar voor aanvang van het hoofdtornooi al de eerste twee reekshoofden, Petya Nedelcheva  (BUL) en Sashina Vignes Waran (FRA) kwijt door (lichte) blessures. De Bulgaarse Nedelcheva treedt hier trouwens nog wel aan in de kwartfinale van het dames dubbel aan de zijde van Imogen Bankier… Continue reading…Net niet voor “Mad Max”

Maxime MoreelsMaxime Moreels, tweede op de Belgische ranking en 140ste op de wereldranking, moest op de Yonex Belgian International wegens het zeer sterke deelnemersveld, de kwalificaties spelen. Ei zo na lukte het Maxime maar in zijn allerlaatste kwalificatiewedstrijd verloor hij zeer nipt van Steffen Rasmussen. Net hierna hadden we een kort gesprek met Maxime.

“Waar speel je momenteel interclub?” “Ik speel momenteel in de tweede Bundesliga bij Langenfeld (waar ook Wouter Claes ooit gespeeld heeft). Het is dezelfde reeks als waar Mattijs Dierickx speelt.”

“Hoe kijk je terug op je tornooi? Tevreden of toch teleurgesteld?” “Natuurlijk ben ik teleurgesteld dat het net niet gelukt is maar ik ben toch tevreden om aan het Belgische publiek getoond te hebben dat ik hier mijn plaats heb. Vorig jaar verloor ik hier onmiddellijk mijn eerste wedstrijd tegen Alexander Roovers en nu win ik vlot van hem.”

“Ik had de indruk dat je in je eerste wedstrijd moeizaam begon?” “Dat klopt. Het duurde even eer ik tegen Rhys Walker het goede ritme vond. Naar het einde van de eerste set toe liep het plots en dit kon ik verder aanhouden.”

“In je tweede wedstrijd tegen Alexander Roovers had je voortdurend de controle en speelde je ook echt goed.” “Inderdaad, over deze wedstrijd kan ik zeer tevreden zijn. Het is ook leuk dat alles eens klopt.”

“Dan komt die laatste wedstrijd en weet je dat hierna de hoofdtabel komt. Zorgde dit voor extra druk?” “Op zich niet, het was een zeer intensieve wedstrijd en wanneer je tegen een Deen speelt weet je dat hij weinig rechtstreekse fouten maakt. Het is dus zaak om er zelf niet al teveel te maken. Spijtig genoeg was dit bij mij telkens het geval op het einde van elke set.”

“Hoe sta je eigenlijk tegenover dit sterke deelnemersveld? Op zich is het natuurlijk positief dat er zoveel goede spelers komen maar anderzijds moet jij bijvoorbeeld wel drie zware kwalificatiewedstrijden spelen.” “Dat klopt. Het is natuurlijk mooi voor de uitstraling van het tornooi maar voor ons Belgen wordt het er natuurlijk niet gemakkelijker op. Misschien moeten naar een andere formule om de jonge Belgen de mogelijkheid te geven zich ook te kunnen tonen.”

“Heb je mogelijkheden om in België te trainen?” “Ja, die zijn er wel al is het gebrek aan sparringpartners soms wel een probleem. Ik heb een tijdje met Yuhan getraind en merkte hier onmiddellijk de resultaten van maar omdat Yuhan het nu zo ongelooflijk druk heeft, zijn deze trainingen weg gevallen. Laatst is Yoann Turlan  (FRA) een week komen sparren. Dit heb ik echt nodig.”

“Wat zijn nu je verdere plannen?”  “Wel, binnen twee weken heb ik opnieuw competitie en dan vertrek ik naar de Brezil Open”.

“Bedankt, Max en nogmaals gefeliciteerd met je prestaties!”

Maxime Moreels – Rhys Walker: 21-19/21-13

Maxime Moreels – Alexander Roovers: 21-11/21-13

Maxime Moreels – Steffen Rasmussen: 20-22/18-21


Day 1

Dag 1 van de Yonex Belgian International stond volledig in het teken van de kwalificaties. Zouden de Belgen kunnen doorstoten?

Florent Kersters mocht de spits afbijten maar kon spijtig genoeg niets inbrengen tegen de Duitser Fabian Roth en verloor met 21-7/21-12.

Met Maxime Moreels ging het heel wat beter. In zijn eerste wedstrijd tegen de Engelsman Rhys Walker had hij in het begin van de wedstrijd moeite om het goede ritme te vinden maar eens dit gelukt was, verliep het het vlotjes; 21-19/21-13. De tweede wedstrijd tegen de Duitser Alexander Roovers had Maxime voortdurend de controle en won eenvoudig  met 21-11/21-13. Nog een wedstrijd winnen en “Mad Max” mocht naar de hoofdtabel. Hiervoor moest hij echter voorbij de Deen Steffen Rasmussen. Spijtig genoeg ging de eerste set nipt verloren met 22-20 na enkele spijtige missers (dixit Maxime). Ook de tweede set ging voortdurend gelijk op maar opnieuw maakte Maxime op het einde enkele kleine fouten; 21-18. Spijtig maar Maxime kan op een geslaagde campagne terug kijken! Continue reading…


Promotie actie!

De eerste 50 groepen van telkens 4 personen uit dezelfde club die zich op zaterdag melden aan het onthaal, ontvangen dit Leffe pakket.
Wees er snel bij!
(niet te consumeren in Sportoase)

_JHE1146